juoksukengät

Polkujuoksu on loistava tapa kohentaa kuntoaan, mutta siinä voi mennä pahasti mönkään heti alussa, tekemällä asioita väärin. Polkujuoksulla tarkoitetaan maastojuoksua jossa juostaan vuoristoissa / rinteissä / metsissä, polkuja käyttäen. Tämä eroaa siis hyvin suuresti perinteisestä lenkkeilystä, eikä näitä pidä sekoittaa keskenään, koska ne vaativat hieman erilaisia ominaisuuksia lajin harrastajilta.  Yleisesti ottaen polkujuoksijaksi ei ole vaikea tulla sillä parhaimmillaan se vaatii ainoastaan keskitasoa olevaa peruskuntoa sekä muutamaa sataa euroa varusteita kohden. Varusteet ovatkin juoksijan yksi tärkeimmistä apuvälineistä, varsinkin kun juokseminen viedää perinteisiltä teiltä ja radoilta keskelle metsää, jossa ei aina voi olla varmuutta siitä, minkä päälle on astumassa.

Polkujuoksijan kengät ja jalan kestävyys

Siinä missä juokseminen rasittaa koko vartaloa melkolailla tasaisesti, jalat ottavat kuitenkin loppupeleissä eniten osumaa suorituksen aikana. Kun puhumme jaloista, tarkoitamme erityisesti jalkapohjia sekä nilkkoja, jotka ovat erityisen kovilla metsässä juostessa. Nilkkasi joutuvat koko ajan mukautumaan vaihtelevaan maastoon ja näin ollen rasittavat sieltä löytyviä niveliä ja jänteitä kovemmalla intensiteetillä, mitä tasaisella juokseminen aiheuttaisi. Mikäli olet tottunut juoksemaan mukavissa juoksukengissäsi sisähalleissa, kannattaa nämä kaikki unohtaa kun puhutaan polkujuoksemisesta. Vaihtelevan maaston, korkeuserojen sekä raskautensa vuoksi metsässä juostessa tulee olla hieman normaalia jykevämmät kengät. Tässä piileekin pieni ristiriita sillä mitä kevyemmät kengät, sen helpompaa juokseminen on. Kevyillä kengillä valitettavasti saa hyvin nopeasti nivelsiteet rikki, kun nilkka pyörähtää kerran ympäri, astuttuasi oksan päälle täydessä vauhdissa.

Kevyet vaelluskengät ovat yleensä hyvä vaihtoehto sillä ne tukevat nilkkaa tarpeeksi, mutta ovat samalla kohtalaisen mukavat kengät askellukseen. Alunperin kävelyyn suunnitellut kengät soveltuvat mainiosti myös juoksemiseen, kunhan näihin hieman kiinnittää huomiota. Emme luonnollisesti tarkoita miltei polven alapuolelle ylettyviä vaellussaappaita, vaan kehräsluun alle korkeudeltaan jääviä kenkiä. Nämä ovat hinnaltaan luokkaa 200-400€, joten ei kannata säästää tässä kohtaa. Osta itsellesi parhaat kengät, hinnasta riippumatta ja nilkkasi kiittävät sinua pienentyvien lääkärilaskujen muodossa. Polkujuoksijan varusteiden valintaan löytyy myös oppaita, vaikkapa täältä tai täältä

Fyysinen kunto

Fyysistä kuntoa ei hirveästi vaadita aloittamiseen, sillä mäkiä ja metsiä on kaikenlaisia ja kokoisia. Mitä kovempi kunto ihmisellä on, sen haastavampiin olosuhteisiin hän totta kai voi lähteä juoksemaan. Ensimmäistä kertaa lajia aloittelevalle henkilölle suositellaan kuitenkin vielä tasaista maata, joka sijaitsee metsässä jossa ei ole kovin tiheästi puita sekä selkeät polut. Tällaisia ovat esimerkiksi yleiset luonto- ja retkeilyalueet joita löytyy mm. isojenkin kaupunkien lähistöiltä. Ne ovat hyviä paikkoja treenaamiseen sillä liian isoa palaa ei kannata haukata purtavaksi kerralla. Rapakuntoisen aloittelijan into saattaa loppua polkujuoksua kohtaan ennen kuin se ehtii edes alkamaankaan, mikäli aloittamisesta tehdään liian haastavaa. Tunne siis kehosi sekä rajasi jotta voit todella ottaa kaiken ilon irti tästä huikeasta harrastuksesta.

Voiko polkujuoksusta lyödä vetoa?

Toistaiseksi maastojuoksu dominoi vedonlyönnillisesti kohteita tämän urheilulajin saralla. Jos totta puhutaan, emme usko, että polkujuoksu tulee koskaan kilpailluksi lajiksi yltämään, johtuen sen samankaltaisuudesta maastojuoksun / suunnistuksen kanssa. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että polkujuoksu on loistava tapa kohentaa kuntoaan sekä täydentää muita mahdollisia urheilulajeja joita yksilö sillä hetkellä harrastaa.

Maastojuoksusta pääsee helpoiten lyömään vetoa nettikasinoiden kautta joiden sivustolta kohteita löytyy yleensä kymmenittäin per tapahtuma. Näitä pääset lähemmin tarkastelemaan esimerkiksi www.kiehtovatkelat.com sivuston kautta. Oli kyseessä sitten kolikkopelit, tai vedonlyönti, sivustolla listatut kymmenet erilaiset operaattorit pystyvät tarjoamaan juuri niitä pelejä, mitä eniten himoitset. Onnea harjoitteluun, sekä mahdollisten peliesi pariin!