Polkujuokseminen on hauska harrastus, johon hurahtaa helposti. Jos onnistuu asettamissaan tavoitteissa ja näkee selkeästi kehittyvänsä, motivaatio tuntuu kasvavan silmissä. Jos samaa lajia kuitenkin harrastaa tauotta, alkavat sekä keho että mieli jossain vaiheessa puutua. Keho saattaa kestää ongelmitta pitkiäkin juoksulenkkejä ja ylipäätään kestävyysurheilua, mutta esimerkiksi laatikoiden kantaminen tai voimankäyttö voi olla haastavaa. Tutustu polkujuoksijoille listaamiimme vaihtoehtoisiin urheilulajeihin!

Pyöräily

Moni on vaihtanut yksityisautoilun ja julkisen liikenteen pyörään. Jos lähimaasto on tasaista ja sääolosuhteet mukavat, pyörällä pääsee nopeasti ja helposti paikasta toiseen. Se voi toimia kulkuvälineenä esimerkiksi kauppaan, töihin tai kouluun, ja se voi olla myös täysin oma harrastuksensa, jonka parissa on tarkoitus hikoilla, kohottaa kuntoa ja kiinteyttää kehoa. Käytännössä harrastaminen vaatii vain pyörän, sopivan vaatetuksen ja kypärän.

Pyöräily on loistava vaihtoehto polkujuoksulle. Se aktivoi samoja lihasryhmiä, – pohkeita, reisiä ja keskivartaloa – ollen kuitenkin juoksemista kevyempää. Vauhti tuo harrastukseen omanlaista jännitystä, ja tasainen rytmi lievittää tutkitusti stressiä alentamalla kortisolin ja adrenaliinin määrää kehossa. Pyöräily tasaisessa maastossa on myös polvia ja nilkkoja ajatellen turvallisempaa kuin polkujuoksu, ja se sopiikin tästä syystä hyvin esimerkiksi vammoista palautuvalle tai esimerkiksi polkujuoksuun lämmittelevälle urheilijalle.

Kuntosali

Polkujuoksu harjoittaa lähinnä aerobista kuntoa, eli se on kestävyysurheilua. Jalkojen lihakset pystyvät työskentelemään pitkiä matkoja menemättä maitohapoille ja keuhkojen ja sydämen kapasiteetti on niin laaja, että harrastaja ei hengästy nopeasti. Ulkoisesti polkujuoksija saattaa näyttää olevan hyvässä kunnossa, eikä rappusissa käveleminen tunnu missään. Jos hänen syliinsä kuitenkin heitettäisiin painava laatikko tai jalkoihin nilkkapainot, saattaisi hyytyminen tapahtua erityisen nopeasti.

Kestävyysharjoittelun rinnalla onkin tärkeää harjoittaa myös voimaa. Helpoin ja varmasti myös yleisin tapa on käydä kuntosalilla. Kuntosaleilla on laajalti erilaisia harjoittelumahdollisuuksia aina kehonpainotiloista voimannostotiloihin. Harjoittelija voi vahvistaa jalkojen lihaksia esimerkiksi jalkaprässissä tai kyykkytangolla ja selkälihaksia taas soutulaitteessa. Lihaksien vahvuus helpottaa myös polkujuoksussa suoriutumista. Kun sekä voima, kestävyys ja nopeus ovat tasapainossa, myös riski saada vammoja pienenee huomattavasti.

Hiihto

Kun polut ovat lumen peitossa ja ulkona on niin kylmä, että paleltumilta on vaikea säästyä ilman useaa päällekkäistä takkia, kannattaa laittaa jalkaan juoksukenkien sijasta monot. Hiihtäminen on yleistynyt viimeisimpien vuosien aikana hurjasti, ja sen parissa viihtyvät nykyään aikuisten lisäksi myös lapset ja nuoret. Varusteiden hankkiminen on suhteellisen helppoa, ja niitä myydään myös käytettyinä kirpputoreilla ja hiihtoseurojen myyjäisissä.

Hiihtäminen on hyvä tapa aktivoida myös käsien ja selän lihaksistoa – jos koko kevät-kesä-syksy -kausi on kulunut poluilla juostessa, voisi ainakin talviajan pyhittäminen yläkropalle tulla tarpeeseen. Hiihtäminen rauhoittaa myös mielen, sillä harjoitusajat saa päättää itse, maisemat ovat mitä upeampia ja raikas ulkoilma saa olon tuntumaan raukealta. Hiihdon ei myöskään tarvitse olla armotonta hikijumppaa, vaan se voi esimerkiksi viedä piknikille tai yleiselle grillipaikalle.

Kamppailulajit

Korkeilla vuorilla ja avoimilla tuntureilla yksin juokseminen on toki vapauttavaa, mutta välillä on hyvä keskittyä yhdessä tekemiseen ja tietynlaiseen läheisyyteen muiden kanssa. Jos koet kuitenkin toimivasi paremmin yksin kuin joukkueessa, kamppailulajit saattavat olla oikea vaihtoehto. Harjoittelua ei tarvitse aloittaa täydessä kontaktissa, vaan kamppailemaan voi ryhtyä esimerkiksi kuntonyrkkeilyn muodossa. Kamppailulajit sopivat hyvin sekä kokeneille urheilijoille että esimerkiksi painonpudottajille.

Kamppailulajeja on valtavasti erilaisia; listasta löytyy esimerkiksi painia, erilaisia potkunyrkkeilyvariaatioita, nyrkkeilyä, MMA:ta ja karatea, ja jokaisessa näistä lajeista voi kilpailemisen lisäksi vain nauttia urheilun tuomasta ilosta. Kamppailulajit ovat tunnettuja niiden kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta kehon ja mielen terveyteen. Etenkin lajit, joissa käytetään potkuja, vahvistavat koko kehoa. Kamppailulajit myös parantavat koordinaatiokykyä, tasapainoa ja hahmotuskykyä, ja niiden parissa kilpaileminen vahvistaa psyykettä.

Suunnistus

Moni polkujuoksija harrastaa myös suunnistusta. Teoriassa näiden kahden harrastuksen yhdistäminen on todella helppoa: ota vain kartta ja kompassi mukaan juoksulenkille! Iso osa esimerkiksi Helsingin suunnistusrasteista sijaitsee hieman pururatoja syrjemmässä, joten suunnistuksen yhteydessä pääsee harjoittamaan myös polkujuoksua. Suunnistaja määrää myös itse oman tahtinsa ja voi valita rastien löydettävyyden omien taitojensa mukaan. Näin myös itsensä haastaminen on huomattavasti helpompaa.

Suunnistus ei tarkoita aina fyysisen kartan ja kompassin kanssa juoksentelemista, vaan myös esimerkiksi geokätköily on omanlaistaan suunnistamista. Harrastaja voi ladata itselleen puhelinsovelluksen, jonka avulla hän etsii maastoon piilotettuja kätköjä. Kätkö voi olla suklaalevy, kirja tai vaikka aurinkolasit, ja yleensä tilalle laitetaan vielä jotain omaa. Kätköjen on tapana kertoa löytöpaikkansa historiasta tai siellä tulevaisuudessa järjestettävistä tapahtumista tai muista asioista.

Lopuksi

Vaikka jokin harrastus tuntuisikin täysin omalta ja sen parissa voisi helposti viettää vuorokauden jokaisen tunnin, on tärkeää huomioida keho kokonaisuutena. Satoja kiloja nostava painonnostaja saattaa näyttää ulkoisesti hyväkuntoiselta, vaikka todellisuudessa hän hengästyisi pelkästään portaiden kävelystä. Samalla tavalla myös polkujuoksijalla voi olla vaikeuksia kannatella omaa kehonpainoansa enemmän. Jotta terveys pysyisi tasapainossa, on liikunnan oltava monipuolista. Ja urheilijan tulee muistaa myös levätä ja syödä hyvin!