Tervetuloa polkujuoksuaiheiselle sivustollemme! Polkujuoksu kasvattaa suosiotaan maailmalla hurjaan tahtiin, eikä ihme. Kukapa ei hullaantuisi metsäpoluilla juoksemiseen upeissa luonnonmaisemissa? Kokosimme tämän sivuston sinulle, joka haluat lisää tietoa tästä hauskasta lajista. Sivustoltamme löydät muun muassa hyödyllisiä vinkkejä polkujuoksun harjoitteluun, opastusta oikeanlaisen varustuksen hankintaan, tietoa eri polkujuoksutapahtumista niin Suomessa kuin maailmallakin sekä paljon muuta. Tähän sivuston artikkeleihin tutustuttuasi tiedät kaiken, mitä sinun tulee tietää polkujuoksusta.

Polkujuoksu pähkinänkuoressa

Aivan ensi töiksemme haluamme selventää, mistä polkujuoksussa on kyse, sillä joillekin jopa termi polkujuoksu voi olla tuntematon. Polkujuoksu on kaikessa yksinkertaisuudessaan polulla tapahtuvaa juoksua tai patikointia. Tavanomaisesta rata- ja maantiejuoksusta polkujuoksu eroaa siten, että sitä harrastetaan tavallisesti vaellus- ja retkeilyreiteillä. Polkujuoksuradat koostuvat yleensä suurista nousuista ja laskuista sekä ratojen varrella mahdollisesti olevien jokien ja ojien ylityksistä.

Polkujuoksun voisi sanoa olevan yhdistelmä seikkailua, liikunnan iloa, luonnonrauhaa ja ajattomuutta. Luonnossa ollessa koko muu maailma unohtuu ja aika ikään kuin pysähtyy. On vain se hetki. Tämä on varmasti yksi tärkeä syy sille, miksi polkujuoksun suosio on räjähtänyt kasvuun; nykyajan kiireet ja jatkuva läsnäolon tarve saavat ihmismielen kaipaamaan rauhaa. Eikö metsässä juoksu tällöin kuulostaisi ihanalta ja vapauttavalta?

Polkujuoksijan varusteet ja kengät

Kuten lähes kaikki uudet harrastukset, myös polkujuoksu kannattaa aloittaa ihan perusvarusteilla. Ei ole mitään järkeä kuluttaa suuria summia rahaa kalliisiin varusteisiin, jos harrastusinto tulee kestämään vain lyhyen ajan. Mutta mitä polkujuoksuun sitten tarvitaan? Jokainen varmasti arvaa, että ainakin hyvät kengät olisivat paikallaan. Polkujuoksukengiltä vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia, jotta ne tukisivat juoksun kulkua parhaiten. Sivustoltamme löydät kaiken tarvittavan tiedon polkujuoksukengistä ja niiden tärkeimmistä ominaisuuksista.

Vaatetuksella on aina merkitystä, kun lähdetään ulkotiloihin liikkumaan. Varsinkin Suomen vaihtelevat vuodenajat asettavat haastetta varusteiden valintaan. Kevyt mutta lämmin vaatetus on aika selkeä ohjenuora kaikkeen liikkumiseen, mutta polkujuoksun vaatevalinnoissa kannattaa olla tarkkana esimerkiksi matkan pituuden suhteen. Esimerkiksi pitkien juoksujen öiset lämpötilat tapaavat olla paljon viileämpiä kuin päiväsaikaan. Lue sivustomme artikkelista “Polkujuoksijan varusteet” lisää hyödyllistä tietoa polkujuoksussa tarvittavista varusteista.

Polkujuoksijan harjoittelu ja sopivat polut

Uuden harrastuksen aloittaminen on aina hieman hämmentävää ja joskus voi olla vaikeuksia tietää mistä aloittaa harjoittelu. Polkujuoksu-harjoittelua varten on olemassa omia harjoitteluohjelmia, joita hyödyntämällä lajissa pääsee mukavasti alkuun. Kannattaa muistaa, että polkujuoksu eroaa rasitukseltaan hyvin paljon esimerkiksi tavallisesta maantiejuoksusta, sillä polkujuoksun alusta on kaikkea muuta kuin tasainen. Tämä tuo oman värityksensä harjoitteluohjelmaan, sillä keho joutuu rasituksen aikana käyttämään useaa eri lihasryhmää.

Hyviä vinkkejä polkujuoksun harjoittelun aloittamiseen löydät artikkelistamme “Polkujuoksijan harjoittelu”. Keräsimme tälle sivustolle myös hyödyllisiä vinkkejä parhaiden juoksupolkujen löytämiseen, sillä vaikka Suomi on täynnä metsiä ja niiden polkuja, voi juoksijan olo tuntua turvallisemmalta esimerkiksi etukäteen merkityillä juoksureiteillä, joissa eksymistä ei tarvitse pelätä. Niitä löytyy runsaasti ympäri Suomea. Lue polkujuoksuun soveltuvista poluista lisää jutustamme: “Mistä löydän sopivia polkuja polkujuoksuun?”

Polkujuoksukilpailut Suomessa

Suomessa järjestetään joka vuosi useita eri polkujuoksukilpailuja tai -tapahtumia ja ne ovat maassamme nopeasti kasvava ilmiö. Kilpailuihin osallistuu vuosittain yli 3 000 urheilullista suomalaista, jotka kisaavat voitosta eri pituisilla juoksumatkoilla. Kisoista rakentuu tavallisesti hauskoja koko kansan tapahtumia, joihin voi lähteä viihtymään, vaikka polkujuoksu itsessään ei kiinnostaisikaan. Polkujuoksukisoja järjestetään joka puolella Suomea; aina Lapin tuntureista Etelä-Suomen luonnonkauniisiin lampimaisemiin saakka.

Kisoja toteutetaan Suomessa monella eri tavalla ja valikoimista löytyy esimerkiksi 5 kilometrin pituisia, lyhyitä polkujuoksukisoja, usean viikon kestäviä polkujuoksusarjoja sekä 1,5 vuorokauden mittaisia polkujuoksu-ultria. Jotkin kisajärjestävät tarjoavat oman kisasarjan lapsille ja nuorille. Valikoimaa siis riittää moneen makuun ja ikään, joten juoksijan tehtäväksi jää vain päättää, minkä haasteen haluaa vastaanottaa. Tutustu Suomessa järjestettäviin eri polkujuoksutapahtumiin sivustomme artikkelissa “Polkujuoksukilpailut Suomessa”.

Polkujuoksukilpailut ulkomailla

Kaikkein innokkaimmat polkujuoksuharrastajat haaveilevat ulkomaanmatkasta, jolloin rakasta harrastusta pääsisi toteuttamaan hieman erilaisiin olosuhteisiin. Ulkomailla esimerkiksi sääolosuhteet ja ilmanlaatu poikkeavat kotimaamme oloista ja se tuo lisähaastetta ja -hauskuutta juoksuun, puhumattakaan uusista, erilaisista maisemista. Ennen lentojen varaamista kannattaa sinun kuitenkin käyttää hetki aikaa artikkelimme “Polkujuoksukilpailut maailmalla” lukemiseen, jotta voit varmistua siitä, että ulkomailla järjestettävät kisat ovat sinulle ajankohtainen asia.

Polkujuoksukilpailuja järjestetään joka puolella maailmaa, mutta ne ovat yleensä pidempiä matkoiltaan kuin kotimaamme kilpailut. Tämän vuoksi varsinkin aloittelevien juoksijoiden kannattaisi hankkia kokemusta ensin tutuissa ja turvallisissa Suomen oloissa. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi lähes viikon kestävä juoksu Saharan autiomaassa kaikkia omia tarvikkeita, muun muassa makuupussia ja ruokia kantaen? Ulkomailla järjestettävät kisat eivät sovellu kaikille, mutta kokeneet juoksijat saavat niistä haastavia tavoitteita oman juoksu-uransa varrelle.

Muuta hyödyllistä sivustoltamme löytyvää tietoa

Koska vaihtelu virkistää ja uudet jutut piristävät, ei polkujuoksijankaan elämän tarvitse pelkkää polkujuoksua olla. Sivustomme artikkeleista löydät paljon mielenkiintoisia vinkkejä muun muassa polkujuoksun vaihtoehtoisille urheilumuodoille. Toisen lajin treenaaminen tuo monesti vaihtelua harjoitteluohjelmaan ja voi tukea myös jo olemassa olevaa harrastusta. Metsässä voi myös tehdä kaikenlaista muutakin kuin juosta ja muun muassa tällaisista aktiviteeteista pääset lukemaan sivustollamme lisää. Tervetuloa polkujuoksun maailmaan!