Polkujuoksu on laji, jota voi harrastaa lähes missä ja milloin tahansa, sillä ainoa vaatimus on esimerkiksi metsä, tai vaellus- tai retkeilyreitti. Erityistä tunnelmaa juoksemiseen tuovat erilaiset järjestetyt tapahtumat, joissa voi kilpailla tai puhtaasti harrastaa yhdessä muiden kanssa. Tässä artikkelissa tutustumme muutamaan Suomessa ja ulkomailla järjestettävään polkujuoksutapahtumaan, jotka ovat nousseet suosioon ainutkertaisten maastojen tai erinomaisten järjestelyiden ansiosta.

Ultra Trail Tour Finland

Polkujuoksun haastavuus on viety äärimmilleen lajin kuningaslajissa eli ultramatkan polkujuoksussa. Suomessa sitä maineikkaimmin edustaa Ultra Trail Tour Finland eli UTTF, joka koostuu kolmesta ultramatkan polkujuoksusta, NUTS Karhunkierroksesta, NUTS Pallaksesta ja Vaarojen maratonista. Toukokuun lopussa vuonna 2019 Kuusamossa, Rukan ja Hautajärven maastoissa järjestettävä NUTS Karhunkierros sisältää 166 kilometrin ultramatkan lisäksi 34, 55 ja 83 kilometrin matkat innokkaille polkujuoksijoille.

Heinäkuussa 2019 ultramatkojen polkujuoksijoille on luvassa NUTS Pallas -tapahtuma, jossa taivalletaan Ylläkseltä Pallastunturin kautta aina Hettaan. Tarjolla on 134 kilometriä, joista yli neljä kilometriä on pelkkää nousua. Muita matkoja kilpailussa ovat 37, 55 ja 105 kilometrin juoksut. Kolmas UTTF:n ultramatka on lokakuussa 2019 järjestettävä Vaarojen maraton, jonka pisin matka on 130 kilometriä. Muita tapahtumassa juostavia matkoja ovat 13,5, 42,5 ja 65 kilometriä.

BUFF Trail Tour Finland

BUFF Trail Tour Finland on yhteensä seitsemästä erillisestä polkujuoksukisasta koostuva sarja, jonka tavoitteena on paitsi kohottaa suomalaista polkujuoksumainetta, myös innostaa lajin pariin entistä enemmän ihmisiä. Sarjaan kuuluvia kisoja ovat Bodom Trail, NUTS Karhunkierros, Aulanko Tower Trail, NUTS Pallas, PYHÄ tunturimaraton, Nuuksio Classic Trail Marathon ja Vaarojen maraton. Matkojen pituudet vaihtelevat 21 kilometristä aina NUTS Karhunkierroksen 55 kilometriin.

BUFF Trail Tour Finland -sarjaan osallistuvat keräävät pisteitä jokaisesta tapahtumasta, ja yhteistulosten perusteella kauden lopuksi julistetaan parhaiten menestyneet urheilijat. Kokonaistuloksen pistelaskuun pääsee mukaan osallistumalla vähintään neljään osakilpailuun, joita järjestetään toukokuun ja lokakuun välillä kerran tai kaksi kuussa. Kaikkia sarjaan kuuluvia tapahtumia yhdistää niiden kauniit maisemat, sillä polkujuoksut järjestetään kansallispuistoissa tai muutoin suosituilla ulkoilualueilla. Varsinaisen juoksun lisäksi tapahtumiin liittyy myös muuta ohjelmaa, kuten iltajuhlat.

Salla Midnight Trail Run & Orienteering

Kesäkuun lopussa vuonna 2019 Sallatunturissa polkuja tallaavat Salla Midnight Trail Run -tapahtumaan osallistuvat juoksijat. Kyseessä on viidettä kertaa juostava kilpailu, joka käynnistyy illalla klo 21 ja Orienteering-osio varttia myöhemmin. Perheen pienimpiä ei ole myöskään unohdettu, sillä heille on tarjolla oma polkujuoksu aiemmin päivällä. Matkat Salla Midnight Trail Runissa ovat 10, 22,5 ja 45 kilometriä, ja Orienteeringissä 10 ja 20 kilometriä.

Salla Midnight Trail Runissa juostaan tapahtuman nimen mukaisesti keskellä pohjoista yötöntä yötä. Reitti kulkee Sallatunturin ja Ruuhitunturin maisemissa, jossa saa ihastella lappilaista luontoa. Pisimmässä reitissä 22,5 kilometrin reitti kierretään kaksi kertaa, ja yhdellä kierroksella nousua tunturia ylitettäessä tulee noin 420 metriä. Täysmatkalla nousua tulee siis yhteensä 840 metriä. Aiempiin tapahtumiin verrattuna vuoden 2019 polkujuoksu juostaan toiseen suuntaan.

Kaldoaivi Ultra Trail

Maailman pohjoisimpana ultrakilpailuna itseään mainostava Kaldoaivi Ultra Trail haastaa kovakuntoisimmankin urheilijan 130 kilometrin matkalla. Sen reitti alkaa Nuorgamista ja vie juoksijan välittömästi jyrkkään 200 metrin nousuun kohti Pulmankijärveä. Ensimmäisen nousun jälkeen reitillä on edessä 15 kilometriä hiekkatietä ja asfalttipintaista tietä, jonka jälkeen juoksijoiden taivallettavana on yli 110 kilometriä erämaata. Matkan aikana on nousuja tuntureille sekä kivikkoisia alueita, soita ja vesistöjä.

Kaldoaivi Ultra Trail on varsin haastava ja pahimmillaan jopa vaarallinen polkujuoksutapahtuma, johon sen järjestäjät ovat asettaneet tiettyjä ehtoja osallistujille. Juoksijoiden on kannettava mukanaan esimerkiksi matkapuhelinta, ravintoa ja joitakin mahdollisessa hätätilanteessa tarvittavia varusteita. Juoksun lisäksi tapahtumaan voi osallistua pyörällä. Reitti sisältää useita vaikeita, teknisiä osuuksia, joten tapahtumaa suositellaan kokeneille polkujuoksijoille ja maastopyöräilijöille. Kaldoaivi Ultra Trail -tapahtuma järjestetään vuonna 2019 elokuun puolivälissä.

Polkujuoksutapahtumia ulkomailla

Polkujuoksu on suosittua ympäri maailmaa, joten halutessaan juoksijat voivat suunnata myös Suomen rajojen ulkopuolelle nauttimaan lajin haasteista. Euroopassa tunnettuja polkujuoksutapahtumia ovat esimerkiksi 166 kilometrin mittainen Ultra Trail du Mont-Blanc, joka kulkee Ranskassa, Italiassa ja Sveitsissä. Sen lisäksi on 330 kilometrin pituinen Tor des Géants Italiassa, 116 kilometriä pitkä Madeira Island Trail ja Espanjassa järjestettävä Transvulcania, jossa juostavaa riittää 83 kilometrin verran.

Pohjois-Amerikassa järjestettäviä polkujuoksutapahtumia ovat esimerkiksi 160 kilometrin matkoilla Bear 100 Mile Endurance Run, Hardrock Hundred Mile Endurance Run, Leadville Trail ja Western States Endurance Run. Aasiassa polkujuoksijoille on muun muassa Ultra-Trail Mt. Fuji, jossa matkan pituus on 161 kilometriä. Trans Japan Alps Race -kilpailussa matkaa on peräti 415 kilometriä. Afrikkalaista maastoa pääsee ihailemaan esimerkiksi Kalahari Augrabies Extreme Marathonissa ja Peninsula Ultra Fun Runissa.

Upeat maisemat houkuttelevat lajin pariin

Polkujuoksu on suosittu laji ympäri maailmaa, ja sen ympärillä järjestettäviä tapahtumia on sadoittain. Tässä artikkelissa olemme tutustuneet joihinkin Suomessa ja muualla maailmassa järjestettäviin polkujuoksutapahtumiin. Tarjontaa on muutaman kilometrin matkoista aina satojen kilometrin matkoihin, joita kutsutaan ultramatkoiksi. Olipa kyseessä kilpailuhengessä tai leppoisassa tunnelmassa suoritettava polkujuoksu, tarjoaa se liikunnan lisäksi juoksijoille aina upeita maisemia ja vaihtelevia maastoja, jotka houkuttavat lajin pariin.