Polkujuoksun suosio on hurjassa kasvussa ympäri maailmaa, eikä ihme. Nykyajan elämänrytmi on hektinen ja täynnä kiireitä. Joka puolelle pitäisi venyä ja stressi puristaa rintaa. Tällaisessa tilanteessa luonnon rauhaan hakeutuminen on enemmän kuin paikallaan. Polkujuoksua harrastaessa ei maailmassa tarvitse olla sillä hetkellä mitään muuta kuin ohi vilisevät puut, juurakot ja marjamättäät. Ihminen tuntee itsensä vapaaksi metsässä kirmaillessaan.

Lähimetsät hyvä alku polkujuoksuharrastukselle

Polkujuoksu on siitä kiitollinen laji, että sitä voi harrastaa ihan missä vain. Metsiä ja niiden polkuja löytyy Suomesta pilvin pimein. Jos harrastus on vasta kokeiluasteella, voi juoksemaan lähteä vaikka oman takapihan metsään. Täten lajiin tutustumisen voi aloittaa maltillisesti tunnustellen tutussa ympäristössä. Omasta metsästä voi sitten siirtyä hiljalleen haastavampiin ympäristöihin. Esimerkiksi mäkiset metsiköt tuovat polkujuoksuun aivan toisenlaisen haasteen kuin tasainen metsä.

Uusia polkuja kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Jos ei ole luonteeltaan kovin seikkailumielinen, voi uutta polkua pitkin juosta, kunnes se päättyy, ja palata sitten samaa reittiä takaisin. Syvemmälle metsän uumeniin lähdettäessä kannattaa lenkille luonnollisesti varustautua kartan ja kompassin sekä ladatun matkapuhelimen kanssa. Näin on aina mahdollisuus löytää jotain uutta. Seikkailunhenki on oleellinen osa polkujuoksun iloa, joten liian tarkkaan ei lenkkejä kannata koskaan suunnitella.

Kartta ja latauspalvelut

Kun lähimetsät on koluttu ja polkujuoksua haluaisi harrastaa uusissa maisemissa, kannattaa reittejä etsiä eri karttapalveluista. Internetistä löytyy useita karttapalveluita, jotka tarjoavat ilmaisia karttoja kaikkien vapaaseen käyttöön. Kun niiden mittakaavaa hieman säätää saa metsäpolut selvemmin esille. Hyvä keino suunnitella uusia reittejä on myös suunnistuskartat, sillä niiden avulla pienimmät polut löytyvät kaikista helpoimmin. Karttoja voi ostaa tavallisesti suoraan suunnistusseuroilta.

Nykyään on hyvin trendikästä varustautua lenkille rannetietokoneen kanssa. Tietokoneesta tarkkaillaan tavallisesti juoksuun liittyviä yksityiskohtia, kuten pulssia ja juoksuun käytettyä aikaa. Rannetietokoneisiin on nykyään ladattavissa myös erilaisia karttoja ja reittejä ulkoilua helpottamaan. Reitit näkyvät näytössä yleensä viivana ja nuoli symboloi juoksijaa. Pelkkään elektroniikkaan ei polkujuoksijan kuitenkaan tule tukeutua, sillä laitteen rikkoutuessa tai akun loppuessa voi tulla hätä, jos mukana ei ole perinteistä karttaa.

Yhteislenkit

Suuri osa polkujuoksun rentouttavaa vaikutusta on sen tuoma rauha. Metsässä juostessa voi tuntea olevansa ainoa ihminen maapallolla ja mitä kauemmas asutuksesta pääsee, sitä sutjakkaammin juoksu kulkee. Linnut sirkuttavat ympärillä, oravat kiipeilevät puissa, auringon säteet kimmeltävät ja pieni tuulenhenkäys käy kasvoilla. Ihminen on aivan yksin. Kuulostaa houkuttelevalta, mutta tosiasia on se, että kaikkia ei yksinolo kiinnosta. Tällöin voi ratkaisuna olla yhteislenkit.

Polkujuoksun yhteislenkkejä järjestetään nykyään joka puolella Suomea. Järjestävä taho on yleensä jäsenyhdistys, joka ilmoittaa tulevista yhteislenkeistä nettisivuillaan. Jotkin yhteislenkit järjestetään viikoittain. Yhteislenkkien tarkoitus on tutustuttaa uudet harrastajat itse lajiin, ympäröivään luontoon sekä sen polkuverkostoon. Yhteislenkeillä opetellaan myös oikeaa juoksutekniikkaa ja käydään läpi varusteisiin liittyviä asioita. Yhteislenkit ovat oiva tapa löytää uusia samanhenkisiä tuttavuuksia ja tutustua lähistöltä löytyvään maastoon.

Kansallispuistot

Suomesta löytyy useita kansallispuistoja ympäri maata. Kansallispuistot ovatkin erityisesti kokeneemmille polkujuoksijoille erinomainen paikka lähteä kokeilemaan omaa polkujuoksukestävyyttä. Kansallispuistojen reitit ovat merkittyjä, joten eksymisen vaaraa ei ole. Reittien pituus vaihtelee, joten juoksija voi juosta puistoissa joko normaalin päivittäisen lenkkinsä tai haastaa itsensä yön yli kestävällä polkujuoksuretkellä. Kansallispuistoista löytyy lähes aina telttailualueita ja joskus myös erillisiä rakennuksia, jotka on tarkoitettu yöpymiseen.

Kansallispuistot tarjoavat upeiden lenkkimahdollisuuksien lisäksi myös runsaasti visuaalista mielihyvää kulkijoilleen. Valitsipa määränpääksi sitten yhden Pohjois-Suomen tuntureilla kulkevista jylhistä kansallispuistoista tai Etelä-Suomen idyllisissä järvimaisemissa mutkittelevan puiston, on maisemien henkeäsalpaavuus lähes taattu. Myös Suomen neljä upeaa vuodenaikaa tuovat oman lisänsä nautintoon, sillä esimerkiksi syksyn ruska-aikaan sadoissa värisävyissä leikittelevät puiden lehdet sekä kostea leijaileva usva luovat metsään satumaisen hämyisen tunnelman.

Ulkomaat

Polkujuoksua harrastetaan joka puolella maailmaa ja siihen liittyviä tapahtumia järjestetään säännöllisesti. Ulkomaille lähtö voikin olla upea tilaisuus kokea polkujuoksu hieman toisesta näkökulmasta. Toisen maan ilmasto, maasto ja luonto tuovat juoksuun uutta haastetta ja mielenkiintoa, puhumattakaan seikkailuntunnusta. Ennen matkan suunnittelua kannattaa kuitenkin kerätä tietoa matkakohteesta ja sen polkujuoksureiteistä. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti maassa vallitseviin sääolosuhteisiin sekä reittien pituuteen.

Myös kohdemaan eläimistöstä on hyvä hankkia tietoa ja varustautua tarpeen mukaan esimerkiksi eri lääkkein ennen juoksulle lähtemistä. Reittiä valitessa ehdottomasti helpoin tapa on turvautua netistä löytyvien karttapalveluiden apuun. Yksi hyväksi havaittu sivusto on Wikiloc, mistä voi ilmaiseksi hakea ja etsiä ulkoilureittejä vaeltamiseen, pyöräilyyn ja juoksuun ympäri maailmaa. Palvelu löytyy myös matkapuhelimeen ladattavana sovelluksena, jolloin sinne voi esimerkiksi jakaa kuvia ja tallentaa omia suosikkireittejään.

Polkujuoksureittien löytäminen pähkinänkuoressa

Polkujuoksua voi harrastaa oikeastaan ihan missä tahansa. Uusia polkuja kannattaakin lähteä aina rohkeasti tutkimaan. Jos on pelkoa eksymisestä, voi samaa reittiä palata takaisin. Uusia reittejä voi löytää myös eri karttapalveluista tai rannetietokoneelle ladattavista reittivaihtoehdoista. Yhteislenkit auttavat verkostoitumaan harrastuksen parissa ja kansallispuistot tuovat lajin harrastajalle lisähaastetta. Kovista haasteista nauttivat juoksijat voivat lähteä ulkomaille asti kokeilemaan polkujuoksutaitojaan. Kaiken kaikkiaan; aina löytyy juostavia polkuja!