Polkujuoksu on sopiva urheilumuoto kenelle tahansa, ja sen aloittaminen on äärimmäisen helppoa. Jos laji on sinulle aivan uusi, voit tutustua siihen yksinkertaisesti menemällä vaikka lähimetsään juoksemaan. Muista kuitenkin, että mitään uutta urheiluharrastusta ei kannata aloittaa liian kovalla tahdilla, vaan paras tapa pitää kiinnostus yllä uuteen lajiin on aloittaa se maltilla. Näin välttyy esimerkiksi ikäviltä lihaskivuilta, jotka voivat saada innostuksen sammumaan.

Miksi ostaa polkujuoksukengät?

Polkujuoksuvarusteita on monenlaisia, ja nykyajan tyyliin osa niistä palvelee vain kaupallista tarkoitusta; kuluttajalle on tarjolla niin polkujuoksuvaatteita, -sukkia, -reppuja, -vyölaukkuja kuin -kenkiäkin. Aloitteleva polkujuoksija ei välttämättä tarvitse kaikkea tätä. Lenkkipolulla tarkenee kotoa löytyvillä varusteilla, kun muistaa noudattaa kerrospukeutumisen periaatteita, ja mukaan tulevat eväätkin voi pakata tavalliseen pienikokoiseen reppuun. Polkujuoksua aloitettaessa juoksukengiksi soveltuvat hyvin ihan tavalliset lenkkikengät.

Sitten kun uusi harrastus on lähtenyt kunnolla käyntiin ja huomaat käyväsi polkujuoksemassa jopa useamman kerran viikossa, on aika miettiä polkujuoksukenkien hankintaa. Polkujuoksukengät ovat poluilla juostessa turvallisemmat kuin tavalliset lenkkikengät, sillä niissä on parempi, maastoon suunniteltu pito. Polkujuoksukengät ovat myös kevyemmät ja tavallisesti istuvuudeltaan paremmat kuin lenkkikengät. Ne tukevat ja suojaavat jalkaa epätasaisessa maastossa ja tekevät juoksusta monin verroin mukavampaa.

Juoksualustalla suuri merkitys kenkien valintaan

Ennen kenkien ostoa sinun tulisi määrittää, millaisella alustalla useimmiten juokset, sillä se vaikuttaa hyvin paljon oikean kengän valintaan. Tapaatko käydä metsässä kirmailemassa pehmeillä poluilla? Onko sinusta mukavampaa juosta hiekkaisilla ulkoilureiteillä? Innostavatko sinua karut kalliomaisemat? Vai tuoko savi- ja mutamaasto sinulle seikkailun tuntua? Kengän valintaan vaikuttaa myös paljon se, juoksetko kesällä vai talvella, sillä talviaikaan voi olla hyvä harkita nastallisia kenkiä tuomaan lisää pitoa.

Kengän matalapohjainen malli antaa hyvän tuntuman juoksualustaan, joten se sopii pehmeille ja tasaisemmille maastoille. Korkeapohjaiset mallit antavat kenkään pitoa, joten niitä kannattaa käyttää erityisesti soralla, vetisessä maastossa tai irtohiekalla. Jos maasto taas on enimmäkseen kivikkoista tai kalliopohjaa, kannattaa kengäksi valita kumipohjainen malli. Polkujuoksukenkiä valitessa juostavan maaston tulisi olla ensisijainen peruste kengän ostolle, sillä väärä valinta voi tuntua kirjaimellisesti nahoissa.

Kengän tärkeimmät ominaisuudet

Polkujuoksukengän tärkeimmät ominaisuudet ovat vakaus, istuvuus, suoja, keveys sekä tuki. Erityisesti kantapään istuvuus on kenkiä valitessa suuressa roolissa, sillä kantapään tulisi pysyä napakasti paikallaan erilaisissa epätasaisissa maastoissa juostessa. Jos kenkä ei istu kunnolla, voi se aiheuttaa esimerkiksi rakkoja, irronneita varpaankynsiä tai jopa vakavamman loukkaantumisriskin, kuten kaatumisen tai venäytyksen. Hyvässä kengässä on myös vahva yläosa, joka antaa jalalle tukea ja suojaa.

Polkujuoksukenkien varvas- ja kantapäävahvikkeet antavat suojan kiviltä ja juurakoilta maastossa. Kengän tulisi olla myös kevyt, jotta sillä saa parhaan mahdollisen tuntuman alustaan. Kannattaa huomioida juoksumatkojen keskipituus kenkiä valitessa, sillä pidemmille lenkeille sopivat parhaiten kengät, joissa on enemmän vaimennusta. Märkiin olosuhteisiin sopivat hyvin kevyet, hengittävät kengät, ja talviolosuhteissa voi olla mukavinta käyttää nastoilla ja vedenpitävällä kalvolla varustettuja polkujuoksukenkiä.

Polkujuoksukengät eivät tavallisesti pidä vettä

Polkujuoksukengissä ei pääsääntöisesti ole vedenpitävää kalvoa. Luonnon helmassa juostessa jalat voivat helposti kastua esimerkiksi suomaastossa, mutaisilla poluilla tai sade- ja lumikelillä. Tämä huomioiden tuntuu aluksi oudolta, että luontojuoksuun tarkoitettua kenkää ei ole tehty pitämään jalkoja kuivina. Mutta ilmiölle löytyy täysin looginen selitys. Märässä maastossa kengät kastuvat nopeasti ja usein suuaukon kautta. Jos kengissä on vedenpitävä kalvo, ei vesi pääse ulos kengästä.

Kenkiin kertynyt vesi tekee juoksusta epämukavaa ja saa kengän tuntumaan märältä pesusieneltä. Polkujuoksukengissä vedenpitävä ominaisuus voi siis kääntyä käyttäjäänsä vastaan. Usein kengistä löytyykin pienet vettä valuttavat reiät, joiden kautta kenkiin kertynyt vesi löytää ulos ja kengät kuivuvat nopeammin. Suosituksena on, että vedenpitävien kenkien sijaan kannattaisi kosteaan maastoon lähdettäessä käyttää mieluummin vedenpitäviä sukkia. Poikkeuksena talviolosuhteet, jolloin vedenpitävä kalvo juoksukengissä voi olla hyödyllinen.

Miten valitsen oikean kengän?

Kun kengillä juostava alusta on selvillä, on aika lähteä kenkäostoksille. Muista varata aikaa ostosten tekoon, sillä polkujuoksukengät tulee sovittaa huolellisesti. Kuten sanottua, tärkein ominaisuus on istuvuus. Kengän tulee istua napakasti, mutta tuntua jalassa huomaamattomalta ja keveältä. Jalkaholvin alueen tulisi tuntua mukavalta ja tarpeeksi tilavalta, ja kengän etuosaan pitäisi jäädä vähintään peukalon leveydeltä tilaa varpaiden ja kärjen väliin.

Kenkien ei tulisi hangata tai painaa mistään kohdasta edes ostohetkellä, vaan niiden tulisi tuntua “omilta” heti jalkaan laitettaessa. Oikean kokoisen lestin tunnistamisessa auttaa sovitushetkellä päkiöiden päällä hyppiminen. Voit myös tehdä pieniä spurtteja ja hyppiä tasajalkaa varmistuaksesi kengän oikeasta koosta. Muista myös, että vie aikaa ennen kuin lenkkeily uusilla kengillä tuntuu luontevalta, sillä niiden täytyy muotoutua jalkasi mukaisiksi. Tämä tapahtuu yleensä muutaman lenkin kuluessa.

Kenkien pesu

Polkujuoksukengät kannattaa aina huuhdella lenkin jälkeen, erityisesti silloin, jos maasto on ollut mutainen. Ennen pesua kengästä poistetaan pohjalliset. Polkujuoksukengät voidaan pestä käsin mäntysuopaa tai astianpesuainetta käyttäen. Jos kengät ovat hyvin likaiset, voi ne laittaa yöksi etikkaveteen likoamaan. Kenkien tulisi aina antaa kuivua omassa tahdissaan ilmavassa paikassa, eikä niitä tule laittaa esimerkiksi patterille tai lattialämmityksen äärelle kuivatuksen nopeuttamiseksi. Hyvin hoidetut kengät kestävät pitkään.