Polkujuoksun ohella metsä luonnollisesti tarjoaa lukemattomasti myös muuta tekemistä. Oletko miettinyt sopivan laavun etsimistä ja kokkailua nuotion ääressä? Tai peräti yöpymistä metsässä? Myös talvinen metsä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa erilaisten aktiviteettien parissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi lumikenkäily tai hiihtäminen? Luovalle mielelle metsä tarjoaa rauhoittumista. Voit antaa luovuutesi vain lentää. Ota tästä kaikki vinkit talteen siitä, mitä kaikkea metsä sinulle voi tarjota!

Tarjolla muutakin kuin polkujuoksua

Monille suomalaisille metsä on kuin toinen koti. Se todistetusti vähentää alakuloisuutta ja rauhoittaa mieltä, ja lisäksi siellä saa raikasta ulkoilmaa. Metsässä tulee liikuttua huomaamatta, ja se tekee hyvää keholle. Monille se on myös paikka hiljentyä ja viettää aikaa ilman älypuhelimia ja muita teknisiä laitteita. Ei siis olekaan ihme, että pitkään ulkomailla asuneet suomalaiset ovat sanoneet kaipaavansa kunnon metsää ympärilleen.

Suomessa metsä on usein lähellä. Myös pääkaupunkiseudulla metsä on helposti saavutettava ja jopa yön yli kestävät seikkailut ovat mahdollisia. Metsään meneminen ei vaadi erikoisvarusteita tai vuosien suunnistuskokemusta. Lähimetsään voi mennä helposti arkivaatteilla, ja harvoin edes kompassille tai kartalle on käyttöä. Suurempaan ja vieraampaan metsään suuntautuvaa reissua kannattaa suunnitella hieman pidempään. Jos oma taitotaso mietityttää, tutustu vaikka Suomen Ladun kurssivalikoimaan!

Suunnistaminen

Useimmille suunnistaminen on tuttua ainakin peruskoulun liikuntatunneilta. Se on hyvä ja halpa harrastus, joka on helppo aloittaa. Suunnistusreitit voivat olla niin rakennetulla alueella kuin metsässäkin. Joskin jälkimmäinen on hieman yleisempää. Suunnistamisen aloittaminen on helppoa. Tarvitset ainoastaan urheilulliset vaatteet sekä hyvät kengät. Koska metsässä on epätasainen maa, olisi hyvä, että kengät tukevat jalkoja. Ne eivät saa kuitenkaan olla liian jäykät, jotta juokseminen on mahdollista.

Näiden lisäksi tarvitset myös alueen suunnistuskartan, johon on merkitty rastien sijainti, sekä kompassin. Mukaan on hyvä ottaa myös juotavaa sekä nopeasti energiaa antavaa ravintoa, esimerkiksi proteiinipatukka tai banaani. Helpoiten suunnistuksen makuun pääsee aloittelijoille tarkoitetulla suunnistuskurssilla. Siellä opetellaan kaikki perusasiat alkeista lähtien. Lisää suunnistuksen aloittamisesta löydät internetistä. Kokeneemmat suunnistajat voivat tehdä toisilleen rasteja, joita voi kiertää yhdessä, joko kilpaa tai muuten vain.

Kokeile yöpymistä

Vaikka metsän rooli on Suomessa suuri, ja miltei jokainen suomalainen on siellä elämänsä aikana vieraillut, on harvempi kuitenkaan viettänyt siellä kokonaista yötä. Yöpyminen metsässä on mahdollista usealla eri tavalla, kuten Metsähallituksen ylläpitämässä laavussa, omassa teltassa tai vaikka riippumatossa taivasalla. Vaihtoehtoja on monia. Kenties paras tapa nukkua ensimmäinen yö metsässä on oma teltta. Mikäli omaa telttaa ei ole käytössä, on se mahdollista myös vuokrata.

Metsässä yöpyminen voidaan toteuttaa myös laavun avulla, esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämissä laavuissa. Normaalisti niiden yhteydessä on nuotiopaikka ja parhaassa tapauksessa myös ulkohuussi. Nuotiopaikka mahdollistaa kokkailun, jota voi kokeilla samalla kertaa. Nuotiolla voi grillata esimerkiksi lihaa ja kalaa. Erillisen kattilan avulla siinä voi kokkailla erilaisia pataruokia, jotka varmasti maittavat metsässä vietetyn päivän jälkeen. Monesti laavut sijaitsevat suhteellisen lähellä parkkipaikkaa.

Hiihtäminen ja lumikenkäily

Talvinen metsä voi olla lumoavan kaunis ja rauhallinen. Lumessa näkyvät eläinten jäljet tuovat omaa tunnelmaa vierailuun. Talviseen metsään tutustumista voi kokeilla vaikka lumikenkien avulla. Jos lumikenkiä ei ole ehtinyt kertyä vaatekaappiin, voi niitä vuokrata. Esimerkiksi monet Suomen Ladun jäsenyhdistykset vuokraavat niitä edulliseen päivähintaan. Ota lumikenkäretkelle repussa mukaan voileipiä ja kaakaota tai muuta lämmintä juotavaa. Äläkä unohda tauolla pidettävää lämmintä takkia!

Talvista metsää voi katsella myös suksien päältä. Uskaliaimmat jättävät tutun ja turvallisen hiihtoladun ja tekevät oman reissun keskelle hankia. Jos näin mielii tehdä, on hyvä osata hieman suunnistamista ja muistaa se, ettei päivänvalo kestä talvella kovin kauaa. Ota mukaan siis kartan lisäksi ainakin taskulamppu. Laduille hiihtämään pääsee helposti, ja monesti tarjolla on myös mahdollisuus vuokrata sukset ja sauvat.

Rauhoitu ja ryhdy luovaksi

Arjen ainaista kiirettä ja tietoähkyä on hyvä paeta metsään. Kytke puhelin äänettömälle ja nauti metsän rauhasta ja luonnon omista äänistä. Voit liikkua haluamallasi tavalla juosten, kävellen tai kaikkea siltä väliltä. Voit ottaa omat eväät mukaan ja viettää pidemmän metsäseikkailun. Monet taiteilijat ja muut luovan alan ihmiset ovat sanoneet, että luovuus pääsee irti metsässä. Kannattaa siis kokeilla seuraavaa.

Ota mukaan piirustus- tai maalausvälineet, tai vaikka kirjoituslehtiö. Etsi mukavan näköinen paikka istua ja ota mukava asento. Seuraavaksi ala piirtää tai kirjoittaa siitä, mitä näet ympärillä. Hetkessä jo saatat huomata, että pääsi on täynnä ideoita siitä, mitä kaikkea voisit tehdä seuraavaksi. Aina metsään ei tarvitse tulla useiksi tunneiksi, vaan joskus vierailu lähimetsään voi kestää ainoastaan vain vartin.

Kalliokiipeilyä hurjapäille

Metsä siis tarjoaa lukuisia eri mahdollisuuksia tehdä ja kokea uusia ja jännittäviä asioita. Yllä esiteltyjen esimerkkien lisäksi voit myös kokeilla esimerkiksi kalliokiipeilyä ja talvisin jääkiipeilyä. Siihen tosin tarvitset kunnolliset varusteet, eikä sitä tulisi tehdä omin päin. Tarjolla on kuitenkin erilaisia kursseja, jossa kiipeilyn makuun on helppo päästä turvallisesti. Siellä myös neuvotaan omien välineiden ostamisessa, mikäli kiipeilyyn hurahtaa kunnolla.